KARPUZ



 Citrullus lanatus(Latince) watermelon (İngilizce)

Cucurbitaceae familyasından tek yıllık bir bitki. 
Kolları toprak yüzeyinde 3-4 m kadar uzayabilir. Susuz tarım şartlarında kökler oldukça derine inse de sulu tarım şartlarında saçak kökler daha çok 40-50 cm derinlikte yoğunlaşır.

 İri top şeklindeki meyveleri ise tatlı ve suludur. karpuz, tarımı, dünyada ve Türkiye'de oldukça geniş bir alana yayılmıştır. dünya karpuz üretiminin %25’si Türkiye'de yapılmaktadır. Karpuzda B1, B2, C vitaminleri, demir ve kalsiyum da vardır. yazın serinletici etkisiyle geniş kitleler tarafından beğeniyle tüketilir. Son yıllarda gelişen tarım yöntemleri ve kabak bitkisinin kökü ile aşılanması sonucunda üründen daha fazla verim alınabilmektedir. 

Dekar başına 2.000 kg olan üretim, son yıllarda 15.000 kg kadar yükselmiştir.Damla sulama yöntemi ve aşılı karpuz fidesi ile iklim isteği Karpuz, sıcak ve ılıman iklimde yetişir. Soğuklardan çok etkilendiği için yetişme devresinde don tehlikesi olmamalıdır. tohum ekiminde toprak Sıcaklığı 12°C’nin üzerinde olmalıdır. nem oranı fazla olan yerlerde hastalıklar görülebilir.

Yorumlar